**Tre av fem terminaler nära epidemiområdet i Beilundistriktet är öppna för last och lossning av containers från den 8 januari**

Covid-utbrottet i Zhejiang-provinsen har lett till införandet av nya restriktioner i Ningbos hamn, en av världens största hamnar, detta orsakar trängsel och stora störningar för transporterna i regionen och vid Ningbos lastbilsterminaler.

Lastbilsverksamhet

  • Lastbilar får inte leverera från Ningbo till de flesta närliggande städer.
  • Lastbilar får leverera från närliggande städer till Ningbo, men förare kommer då att stå inför en 14 dagars karantän innan de kan återvända till staden de kom ifrån.
  • Vissa städer kommer att tillåta lastbilar från Ningbo under förutsättning att förare kan ge ett negativt PCR-test inom 48 timmar, även om många förare fruktar att de kommer att sättas i 14 dagars karantän och därför har lagt till rejäla tilläggsavgifter till dessa jobb.

Sjöfraktsverksamhet

Med begränsad trafik som rör sig genom Ningbos terminaler, söker många shippers alternativ i mindre hamnar som inte hålls under samma restriktioner. Många tjänster är dock avstängda och därför är kapaciteten kraftigt begränsad.

Andra alternativa rutter inkluderar hamnen i Shanghai, där dock trängseln förväntas öka av de nu växande lastvolymerna.

Tyvärr har vi i dagsläget ingen indikation på när läget i Ningbo kommer att förbättras men vi uppdaterar er så fort vi får mer info om läget.